måndag 22 mars 2010

Olja och regnbågen

Något som vi pratat om i gruppen är att regnbågens färger skulle synas i olja. Här om dagen skåda jag detta och det var grått på himlen och det regnade. Är det verkligen regnbågen vi ser i olja? Är det inte bara en reaktion mellan vatten och olja som gör att det uppkommer lila, gul och blåliknande färger? När man tittar noga så ligger färgerna i en viss ordning åt båda hållen precis som en primär och sekundär regnbåge gör. Själv skulle jag inte kalla detta regnbåge. Vad tycker ni andra?


2 kommentarer:

  1. Dessa små oljepölar av "regnbåge" har jag upplevt många gånger under denna vinter. Vid tillfällena har det saknats regn, dock har solen lyst. Men trots grått på himlen så tränger ljus igenom i alla fall. Jag skulle även om den innehåller materia, vilja kalla den en teknisk framställning på grund av oljan. Även om olja förvisso också är en del av naturen. Det är hursomhelst inte regnbågen såsom vi människor är vana vid den.

    SvaraRadera
  2. I en såpbubbla uppkommer färgerna eftersom ljuset reflekteras både från insidan och från utsidan av bubblan (Burnie 1993). Kanske kan färgen i oljan uppkomma på liknande sätt. Om det är fuktigt på marken lägger sig ju oljan ovanpå det fuktiga. Ljuset kan då brytas både mot oljans yta och mot vattnets.

    Referens:
    Burnie, D. (1993). Ljus. Stockholm: Bonniers.

    SvaraRadera