(Sammanställt av grupp 7b)
Den som kom att vara den första som kunde förklara en regnbåges uppkomst var René Descartes men Isaac Newton var den förste som kunde beräkna ljusets spridning och förklara varför två regnbågar kan visas, skriver Burnie (1992).
Regnbågen kan vara både sekundär och primär enligt Burnie (1992). I den primära så reflekteras ljuset genom vattendroppen endast en gång. Ljuset sprids när den går in och ut ur regndroppen. I den sekundära regnbågen så reflekteras ljuset två gånger i vattendroppen och sprids från droppen i en skarpare vinkel än den primära. Färgerna i den sekundära bågen är även omkastade och ses utanför den primära. I primärbågen kommer ljuset in i droppens översida och i sekundärbågen i droppens undersida. Detta kan dock bara ske när dropparna har en jämn spridning i luften. Vilka färger som syns beror på i vilken vinkel över horisontallinjen som dropparna befinner sig i. Enligt nationalencyklopedin bildas det två regnbågar men den ena är tydligare än den andra, (www.ne.se, 2010-02-16). Den sekundära bågen visas inte med samma ljusstyrka eftersom ljuset reflekteras två gånger i vattendroppen. Den sekundära bågen är större än den primära. Den primära bågens strålar reflekteras i en 42 graders vinkel som störst medan den sekundära reflekteras i en vinkel som är 51 grader. Det är även möjligt att det uppstår fler än två bågar men för varje reflektion blir bågen svagare. Den sekundära bågens färger är omvända i jämförelse med den primära. En tredje båge skulle dock ha samma färgordning som den primära.
Referenser
Burnie, D (1992). LJUS - från solgudar till laserljus, hologram och rymdljus-ljuset i närbild. Stockholm: Bonniers Juniorförlag AB.
Nationalencyklopedin. [Elektronisk] Tillgänglig: http://ne.se.persefone.his.se/lang/regnbÃ¥ge/291824 [2010-02-16]
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar