måndag 8 mars 2010

För en bättre framtid

Igår fick jag upp ögonen för Dokument utifrån på Tv. Det stora fokuset låg på klimatmötet under decembermånad förra året i Köpenhamn som har varit en stor besvikelse och katastrof för många. Men programmet behandlade även hur olika länder världen över arbetar för en bättre och miljövänligare framtid. Bland annat visade ett inslag att Indien ligger på fjärde plats av koldioxidutsläpp, min vetskap sade mig noll men det är inte heller omöjligt att föreställa sig. Det tog upp hur människor i Indien arbetar för att få fram solceller och att ta tillvara den på olika sätt. En kvinna hade som arbete att se till att hålla solcellerna "levande" för att kunna sälja dem för 2 rupies/lampa runt om i byn. 2 rupies motsvarar knappt 50 öre. Ofattbart!! Dock hävdade kvinnan själv att denna inkomst har gjort hennes försörjning bättre. Dessa soldrivna lampor gav delvis en lärare möjlighet att driva undervisning i hemmet på kvällarna. För att möjliggöra detta projekt krävs kapital, vilket Indien såsom många andra länder saknar. Varför inte utveckla och ta tillvara på dessa idéer och därmed också rädda vår planets framtid?

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Jag håller med dig Anna! Att få en hållbar utveckling grundar sig inte enbart på att vi behöver mer kunskap utan också pengar och vilja. Men det är sorgligt att vår planet påverkas negativt på grund av pengar. Därför spelar vi som lärare en stor roll i att få eleverna att vakna och få honom/henne att vilja påverka miljön mindre. Detta skriver även Andersson (2008) om.

    Referenser:
    Andersson, B. (2008). Grundskolans naturvetenskap, helhetssyn, innehåll och progression. Lund: Studentlitteratur.

    SvaraRadera
  2. Pengar tenderar att alltför ofta vara den stora problematiken och det är vår natur som får ta smällen. Det fina i inslaget var dock den absoluta viljan som indierna visade. De kanske är medvetna om hur de lever mot naturen men har svårare för att ta till egentliga medel men försöker trots allt. Men det går inte heller att lägga ett fullt ansvar på de länder med sämre resurser av olika slag. Eller vad säger ni?

    SvaraRadera