lördag 20 mars 2010

Himlafenomen

Länk till artikeln-->Himlafenomenet
Idag kunde man läsa på aftonbladet.se om ett himlafenomen som visade sig i Thailand. Det var som en rund ring som var runt solen.
"– Den här cirkeln kallas för Halo, och det är grekiska för cirkel. De uppstår när det finns iskristallmoln högt uppe i troposfären, de är mycket tunna och ljuset från solen bryts i de här iskristallerna så blir det de här ringarna och solarna." (aftonbladet.se)
När jag tittar på bilderna så ser det ut som en regnbåge som lagt sig runt solen. När man läser meteorologens beskrivning så kan jag se vissa likheter med hur en regnbåge uppstår.

2 kommentarer:

  1. Det tillhör också den vanligaste av en halo, att den ses som en ring runt solen, säger Westin Bergh (2004). Ibland kallas den "den olycksbådande ringen". Halon kan nämligen vara ett tecken på regn inom ett dygn. En annan typ av halo är bisolar som uppträder i form av två ljusfläckar på vardera sida om solen och på samma höjd. Tänk ändå vad många olika typer av fenomen det finns. Vår natur är ju helt fantastisk!

    Referens
    Westin Bergh, M. (2004). VÄDRET. Stockholm: Natur och Kultur/Fakta.

    SvaraRadera
  2. Ja precis, man kan inte ha koll på allt men man lägger märke till sådant i tidningar. Jag har faktist sett en sådan ring en sommar här i sverige. Tidningar och andra medier tycker jag förstorar upp allt.

    SvaraRadera