torsdag 25 februari 2010

Snön som faller

Jag har funderat länge och säkert många med mig på var all denna snö ska ta vägen när den smälter? Inte underligt heller med tanke på att det nu har legat snö sedan i slutet av december månad. Jag kan inte minnas sist jag upplevde så mycket snö, alltså i dessa ofantliga mängder som råder nu, det hör ju inte direkt till dagens vinter numera. Är det en konsekvens av förändringar i naturen? Eller hör det samman med naturliga orsaker? Hur kommer vattennivåerna i sjöarna att påverkas? Kommer det att bli enorma vårfloder? En annan aspekt i det hela är också att om det inte hade funnits lastbilar och plogmaskiner eller andra teknikhjälpmedel hade vi inte kunnat ta oss fram. Hade inte heller snön fallit hade människor varit utan arbete. Men vad gör de annars? Ger snökaoset bara en massa extraarbete? Teknikens utveckling och relationen till människan, samhället och naturen är en enorm tillgång, menar Ginner och Mattson (1996). Tekniken är på både gott och ont. Elfström, Nilsson, Sterner och Wehner Godée (2008) bjuder på historia om snön när de skriver om en bonde och amatörfotograf i USA som lyckades samla ihop femtusen olika snöflingor under sitt liv. Det är mäkta imponerande! Utan kameran hade detta heller aldrig kunnat dokumenterats. Alla de snöflingorna är olika formmässigt men allihop är sexkantiga. Det är alltid sex vattenmolekyler som binds till varandra och bildar en sexhörning. Kepler var den som upptäckte snöflingan (Elfström m.fl.).

Referenser

Elfström, I., Nilsson, B., Sterner, L. och Wehner-
Godée, C. (2008). Barn och naturvetenskap - upptäcka,
utforska, lära
. Stockholm: Liber.

Ginner, T. & Mattsson, G. (red.) (1996). Teknik i skolan.
Lund: Studentlitteratur.

7 kommentarer:

  1. Vad kul!

    Jag hade lite samma funderingar som du, men jag funderade på ifall vårt snökaos här kunde leda till torka någon annanstans på jorden. Läs mitt inlägg med kommentarer för att se vad vi kom fram till...

    SvaraRadera
  2. Hej Marina!
    Vad skoj att du är här!
    Snökaos som leder till torka, så har jag aldrig sett på saken. Det ska jag med nöje läsa.

    SvaraRadera
  3. Jag läste i gårdagens (25 feb) Mariestads-tidning om hur snön kan orsaka miljöproblem. Den snö som tippas på grus- eller gräsplaner hinner marken filtrera innan smältvattnet når ett vattendrag. Ändå för snön med sig bland annat tungmetaller, salt och grus.

    Den snö som tippas direkt i ett vattendrag filtreras inte när den smälter och leder därför till att vattnet förorenas. Detsamma inträffar om snön smälter för snabbt till exempel genom kraftiga regn. Det allra bästa är ifall det blir varmt, eftersom det i så fall dunstar. Jag känner att en varm vår inte vore helt fel och så vore det ju miljvänligt också till på köpet.

    SvaraRadera
  4. Med tanke på att de forslar bort snön från innestaden där det åker mycket bilar, så är det inte undra på att det blir mycket föroreningar i vattnet.

    SvaraRadera
  5. Jag har själv fått uppleva två tillfällen där snön har forslats bort på grund av det kaos det leder till för oss människor. Bakomliggande finns ofta våra klagomål på den ofullständiga framkomligheten. Enbart vid dessa två tillfällen står det fem - sex lastbilar i kö och väntar på att få köra bort snön och däremed inte sagt att de endast kör en vända. Ja, inte undra på föroreningar.

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Det är skrämmande att se hur liten människan är när naturen tar till sina krafter. Här kan man belysa vikten av no- och teknikundervisning för eleverna för att människan ska kunna hantera mycket snö, jordbävningar m.m. För vad skulle hänt om jordbävningen inträffat där husen är mer stabilt byggda eller om vi inte uppfunnit maskiner så att vi kan ta bort snön från vägarna. Här kan vi ge eleverna ett svar på varför naturkunskap- och teknikundervisning som Sjöberg (2000) anser vara viktigt.

    SvaraRadera
  7. Jag håller med dig fullständigt Karin. Det är i enlighet med vad vi diskuterade på torsdagens seminarie om den globala uppvärmningen och hur vi undervisar om det. Goda anledningar finns det gott om. Dessutom kan vi nu även se stora konsekvenser av snön på hustak, större byggnader o.s.v. Såg ett inslag på TV där det var en massa fårtackor som hade klämts inne. På tal om jordbävningar är nu även Chile drabbat. Otroligt tragiskt!!

    SvaraRadera