måndag 22 februari 2010

Olika varianter av regnbågen

Länka er vidare för att ta del av otroligt häftiga bilder av regnbågen. http://www.atoptics.co.uk/bows.htm
Jag blev också väldigt nyfiken på det som kallas för dimbåge.
Dimbågen eller den vita regnbågen är delvis samma fenomen som regnbågen, fast den senare uppstår i regndroppar (diameter minst 0.2 mm, ofta 2-3 mm i skurar sommartid), den förra i dimmolndroppar (diameter högst 0.2 mm).

De relativt stora regndropparna möjliggör en separering av solljusets färger. Innanför den så kallade primära regnbågen syns ibland flera svagare ringar, så kallade interferensringar. De mindre dimdropparna kan inte ge någon primär båge men förmår att ge upphov till en diffus interferensring, som är ganska bred och med en vit eller mjölkaktig färg. Dimbågens diameter (38°) är en aning mindre än den vanliga regnbågens diameter (41°). Bågens centrum befinner sig alltid mittemot solen, det vill säga i solens kontrapunkt. Dimbågen går inte att åskåda lika ofta som regnbågen, beroende på att den är både ovanlig och dess otydlighet. Det krävs att man har dimma framför sig och en lågt stående sol i ryggen för att den ska uppträda. Dessa villkor kan till exempel uppfyllas en sensommarmorgon när dimman just lättar.

Det kan anses underligt att observera en dimbåge orsakad av vattendroppar på vintern då det är flera minusgrader. (Det håller jag med om). Men dessa vattendroppar kan ofta finnas ner till -30°. I Örebro där bilden är tagen var högsta temperatur -7° den 13 januari.

Referens
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/dimbage-1.3895

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar